Po święceniu jajek czas na prezenty :) W tym roku postanowiłam porozpieszczać nieco swoją rodzinę własnoręcznie wykonanymi słodkościami. Przedstawiam Wam dzisiaj trzy rodzaje pralinek: kokosowe, orzechowe i gryczane.

   I decided to coddle my family with some sweets this year. I present you three recipees: almond, coconut and buckwheat pralines.

Praliny kokosowe
składniki: tabliczka białej czekolady, 4 łyżki wiórków kokosowych, rodzynki do przybrania, opcjonalnie 50 g twarogu lub 50 ml śmietanki 30 %
białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiórki kokosowe, jeśli chcemy, żeby pralinki były bardziej miękkie dodajemy również twaróg lub śmietankę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa zacznie gęstnieć formujemy kulki, przyozdabiamy rodzynką na górze i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Coconut pralines

ingredients: white chocolate, 4 tbsp desiccated coconut, raisins to decorate, optional: 50 grams cottage cheese/ 50 ml cream 30% fat
Melt chocolate in a water bath, add the rest of ingredients. Then wait untill the the pulp is cooler, form balls and freeze for about 30-60 min.




Praliny orzechowe:
składniki: tabliczka gorzkiej czekolady, 3 łyżki zmielonych migdałów, łyżeczka miodu, opcjonalnie 50 g twarogu/ 50 ml śmietanki 30 % , żurawina do przybrania
procedura jest dokładnie taka sama, roztapiamy czekoladę, dodajemy pozostałe składniki, po ostygnięciu masy formujemy kulki, ozdabiamy, chłodzimy i gotowe!


Almond pralines
ingredients: dark chocolate, 3 tbsp grounded almonds, 1 smtbsp honey, optional: 50 grams cottage cheese/50 ml cream 30% fat
the same procedure as during preparing coconut pralines





Buckwheat pralines
ingredients: 100 grams buckwheat, 2 tbsp grounded almonds, 3 tbsp cocoa, 3 tbsp honey, 1 tbsp olive oil, 4 tbsp desiccated coconut
Grind buckwheat, then add the rest of ingredients, form balls and freeze for a moment. You can also add cottage cheese, if you want.


Praliny gryczane
składniki: 100g kaszy gryczanej, 2 łyżki mielonych migdałów, 3 łyżki kakao, 3 łyżki miodu, łyżka oliwy z oliwek, 4 łyżki wiórków kokosowych
kaszę gryczaną mielimy w młynku, dodajemy pozostałe składniki, formujemy kulki, chłodzimy, można również dodać 50 gram twarogu




2 komentarze: